Voor het eerst meedoen aan een trailrunning race?

person Gepost door: Femke Goessens list In: injinji Op: comment Comment: 0 favorite Hit: 63

Injinji helpt je op weg! 

Heb je besloten om je eerste stappen in de wereld van trailrunning wedstrijden te zetten? Je eerste trailrunning race kan een spannende, maar ook intimiderende ervaring zijn: nieuw terrein en soms onvoorspelbare omstandigheden vormen een unieke uitdaging! Maar, met de juiste begeleiding en voorbereiding ben je goed uitgerust om met vertrouwen over de trails te navigeren. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten om je voor te bereiden op je eerste trailrunning race.

Begrijp het parcours
Het mooie van wedstrijden op de weg is een glad, voorspelbaar en verhard parcours. Trailrunning races gaan daarentegen vaak over terreinen die technisch, ruig en onvoorspelbaar kunnen zijn. Neem de tijd om het terrein waarop je zult rennen te beoordelen: is het heuvelachtig? Is het rotsachtig? Als je van tevoren toegang tot het parcours hebt, is het een goed idee om het (of delen ervan) te verkennen om je optimaal voor te bereiden op de racedag. Let op technische secties of obstakels, zodat je weet hoe je je tijdens de race moet aanpassen. Houd rekening met de hoogteverschillen langs de route en de hoogte van de racelocatie. Als je op grotere hoogte gaat racen, is het belangrijk om te overwegen hoe de hoogte je prestaties kan beïnvloeden.

Train op het terrein
Een trainingsplan dat veel trailruns (of runs op vergelijkbaar terrein) omvat, is essentieel om je lichaam aan de raceomstandigheden te laten wennen. Door blootgesteld te worden aan ongelijke terreinen, hoogteverschillen en obstakels, zoals rotsen en boomwortels, ontwikkel je een grote behendigheid die nodig is om effectief over de trails te navigeren. Als je niet in de buurt van trails woont voor dagelijkse runs, probeer dan minstens één weekend trailrunning in je schema op te nemen.

Krachttraining integreren
Hoewel het racen op zachtere ondergronden, zoals aarde, makkelijker voor de gewrichten is, kan het veel zwaarder zijn voor de spieren, zoals de kuiten, hamstrings en quadriceps. Dit zijn de spieren die vooral (en aanzienlijk!) worden gebruikt bij het bergop- en bergafwaarts gaan. Oefeningen die deze spieren versterken, zullen je beste vriend zijn: eenbenige kuitheffingen, deadlifts, squats en lunges, om er maar een paar te noemen. Het integreren van stabiliteitsoefeningen in je wekelijkse krachttraining kan je helpen een sterkere trailrunner te worden. In deze videoblog heeft duursporter Jeff Browning enkele uitstekende stabiliteitsoefeningen verzameld om je loopprestaties te verbeteren en het risico op blessures te verminderen. 

Tempostrategie
Trainen voor een trailrunning race omvat niet altijd het streven naar negatieve splits, zoals bij wegwedstrijden. Een trailrunning race van 42,2 kilometer is totaal anders dan een wegwedstrijd van 42,2 kilometer, met name vanwege hoogteverschillen en terreinvariaties. Overweeg te trainen op basis van waargenomen inspanning en pas je tempo dienovereenkomstig aan om de intensiteit van het terrein te evenaren, in plaats van je te fixeren op specifieke kilometersplits.

Investeer in de juiste uitrusting
Trailrunning races vereisen vaak meer uitrusting dan wegwedstrijden. Het is belangrijk om te trainen met uitrusting die je prestaties zal verbeteren en die je op de racedag zult gebruiken. Controleer de website van de race, sommige races vereisen dat deelnemers bepaalde of specifieke uitrusting meenemen gedurende het parcours.

Trailrunningschoenen: kies schoenen met duurzame, gripvaste zolen en voldoende ondersteuning om over gevarieerd terrein te navigeren en je voeten te beschermen tegen rotsen en wortels.

Trailrunningsokken: de beste sokken houden je voeten comfortabel en blaarvrij. Injinji Trail sokken zijn ontworpen met middeldikke demping om vuil buiten te houden en blaren te voorkomen.

Waterdichte jas/shell: een waterdichte of waterafstotende buitenlaag is essentieel, gezien de onvoorspelbare weersomstandigheden tijdens het trailrunnen.

Hydratatie: een hydratatiepack is cruciaal als waterbronnen langs het parcours schaars zijn.

Voeding: lichtgewicht, energierijke snacks, zoals gels, repen en elektrolytdranken, kunnen je helpen je lichaam van brandstof te voorzien tijdens langere inspanningen op de trails. Probeer niets nieuws op de racedag! Houd het simpel en oefen met voeding tijdens je training.

Wandelstokken: overweeg wandelstokken voor extra stabiliteit en hulp bij steilere beklimmingen of technische afdalingen tijdens de training en op de racedag.

Met de juiste kennis, training en uitrusting ben je goed uitgerust om de uitdaging aan te gaan. Pak een betrouwbaar paar blaarvrije sokken en ga ervoor!

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december