Harlopen in de winter? Tuurlijk!

Op:

Team Injinji geeft tips

Naarmate de temperaturen beginnen te dalen, bergen de meeste hardlopers hun shorts op en maken zich klaar voor het hardlopen in de winter. Degenen die nieuw zijn in het hardlopen onder winterse omstandigheden vragen zich misschien af wat ze moeten dragen, waar ze moeten rennen of hoe ze het hele seizoen blessurevrij kunnen blijven. Team Injinji atleet Kati Keenan, een marathonloper uit Ohio, heeft alles overwonnen, van 5 kilometer tot marathons, door te trainen in de koudste winterse omstandigheden in Columbus, OH. Ze kent de geheimen om gemotiveerd te blijven tijdens ijzige ochtenden en op met ijs bedekte wegen. Maak je klaar voor een ijzige reis vol met tips om van die winterse runs een plezier te maken!

Tip 1: Wat te dragen tijdens het hardlopen in de winter
Hoewel de eerste gedachte zou zijn om je dik aan te kleden, moet je altijd in gedachten houden dat je het warm zult krijgen als je eenmaal buiten bent. Als je te veel kleding draagt, zul je zweten en de rest van je run nat zijn. Er zijn tal van shirts met vochtafvoer op de markt om je droog te houden wanneer je zweet. Het warm houden van je voeten, handen en hoofd zal veel verschil maken. ‘Een game changer voor mij was een muts met een hoofdband erover voor besneeuwde runs! En natuurlijk, om je voeten warm te houden, probeer de Injinji Trail Midweight Crew sokken. Als het heel koud is, draag ik de Liner + Runner Mini-Crew’, aldus Kati.

Het is belangrijk om te investeren in de juiste uitrusting. Je kunt deze hardloopkleding ook dragen tijdens andere koude activiteiten die buiten plaatsvinden.

Tip 2: Waar hardlopen in de winter
‘Ik vind het heerlijk om op de Olentangy Trail te rennen wanneer de sneeuw niet is aangedrukt, wat het pad glad kan maken. Ik heb nog niet de kans gehad om in de winter op trails te rennen, dus ik kijk ernaar uit om dat dit jaar te doen. In de winter is een van de belangrijkste aanpassingen in mijn training bereid zijn om workouts te verplaatsen als de wegen ijzig of besneeuwd zijn. Ook, als de kou ondraaglijk begint te worden, ga ik op de loopband om warm te blijven en ren ik in shorts! Meestal doe ik één tot twee runs op de loopband per maand’.

Tip 3: Veilig blijven
'Met het daglicht dat moeilijker te vangen is in deze tijd van het jaar, is het altijd belangrijk om te zien en gezien te worden. Dit zijn twee verschillende dingen. Een hoofdlamp is niet genoeg voor iemand om jou te zien en reflecterende kleding is niet genoeg voor jou om te zien. Je hebt beide nodig!' 

Tip 4: Blessurepreventie
‘Voordat je de deur uitgaat voor een hardlooprondje, raad ik dynamische rek- en strekoefeningen aan en oefeningen voor de mobiliteit van de enkels om je lichaam op te warmen’, aldus Kati.

Tip 5: Gemotiveerd blijven
Kati vertelt: ‘Een grote motivatie voor mij is gewoon frisse lucht krijgen in de winter en weten welke schoonheid de natuur te bieden heeft wanneer de bomen kaal en met sneeuw bedekt zijn. Ik blijf ook gemotiveerd door in de winter goed gezelschap om me heen te hebben. Vrienden hebben met vergelijkbare doelen die verschijnen op de zware dagen helpt enorm’.

Veel winters hardloopplezier! 

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december