Trailrunning tips van Team Injinji

Op:

Aan het woord: Anthony Lee

Ontdek de geheimen voor betere prestaties tijdens het trailrunnen met waardevol advies van atleten uit Team Injinji. Krijg inkijk in hun beste trainingsmethoden en tips voor mentaal welzijn en voorbereiding op de wedstrijddag. Vandaag aan het woord: Anthony Lee. Anthony is een United Endurance Sports Coaching Academy (UESCA) ultrarunning coach en trailrunner. Hij woont in Colorado.

Hoe pas je je training en materiaal voorbereiding aan voor wedstrijden op grote hoogtes of onder extreme weersomstandigheden?
‘Mijn training en materiaal voorbereiding moeten super specifiek zijn. Ik test mijn uitrusting voor koud of warm weer tijdens lange trainingsruns in de bergen door mee te nemen wat vereist is door de raceorganisatie. Het hebben van een hardloopvest dat verplichte uitrusting draagt is belangrijk voor onvoorziene weersomstandigheden. Voor training loop ik meestal op vergelijkbaar terrein als dat ik tijdens een race zal tegenkomen, doe ik het noodzakelijke hoogteverschil (afstand) of snelheidswerk en plan ik mijn trainingen op een vergelijkbaar tijdstip als wanneer ik zou racen’.

Wat is jouw favoriete Injinji trailsok en waarom?
‘Mijn favoriete Injinji trailsokken zijn de Trail Midweight Mini-Crew en de Trail Midweight Crew. Beide zijn perfect vanwege hun demping, comfort en ondersteuning. Ik vind het ook fijn dat de hoogte vuil en puin buitenhoudt. Het beste kenmerk is dat ze blaren minimaliseren en mijn voeten vrij van vocht houden’.

Hoe blijf je mentaal betrokken tijdens langere trainingen, vooral als je alleen loopt?
‘Ik stel duidelijke doelen voor de run, zoals afstand, tempo of tijd. Een doel hebben voor de run geeft de run richting en helpt je gefocust te blijven. Ik plan meestal mijn routes zodat er mooie uitzichten zijn of een variatie in terrein om me betrokken te houden. Hardlopen door parken en paden of het verkennen van nieuwe gebieden kan de run plezieriger maken. Ten slotte, mindfulness en meditatie: ik let op mijn ademhaling, omgeving en lichaamssensaties. Meditatietechnieken kunnen me helpen mentale helderheid te behouden en verveling te verminderen’.

Heb je tips voor specifieke trail oefeningen of drills om balans, behendigheid en stabiliteit te verbeteren?
‘Ik heb vier tips voor trail specifieke oefeningen en drills, die helpen bij het verbeteren van balans, behendigheid en stabiliteit.

- oefeningen voor balans op één been: sta op één been en probeer je balans 30 seconden tot een minuut te behouden. Je kunt dit uitdagender maken door op een instabiel oppervlak te staan, zoals een schuimmat of een Botsu-bal.
- oefeningen voor enkelmobiliteit: voer enkelcirkels uit en doe kuitverhogingen om de flexibiliteit en kracht van je enkels te verbeteren, wat essentieel is voor het navigeren op oneffen terrein.
- plyometrische drills: integreer oefeningen, zoals box jumps, squats en tuck jumps om explosieve kracht te ontwikkelen en je vermogen te verbeteren om ruig terrein aan te kunnen.
- oefeningen voor core- en heupstabiliteit: versterk je core- en heupspieren met oefeningen zoals planken, zijplanken, glute bridges en clamshells om voor stabiliteit te zorgen’.

Hoe maak je jezelf bekend met het parcours voordat je een voor jou nieuwe wedstrijd loopt?
‘Om een succesvolle wedstrijd te hebben, bestudeer ik de website van de wedstrijd. Ik bekijk de parcourskaarten, hoogteprofielen, locaties van hulpposten en eventuele specifieke instructies of regels. Ook zoek ik naar racevideo's of recensies van de race door eerdere deelnemers. Dit geeft waardevol inzicht in het terrein, de uitdagingen en de algehele sfeer van het parcours. Als de race dichtbij is, bezoek ik ook het parcours van tevoren. Het hardlopen of wandelen van secties helpt me vertrouwd te raken met het terrein en de uitdagingen. Als ik het parcours niet kan bezoeken, train ik op vergelijkbaar terrein als wat ik op de racedag kan verwachten. Tot slot blijf ik flexibel. Soms kan geen enkele voorbereiding alle verrassingen op de racedag elimineren. Blijf aanpasbaar en wees bereid je strategie indien nodig aan te passen’.

We wensen je veel trailrunning plezier!

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december