Hardlopen in warm weer?

Op:

Wij geven je 6 tips voor als je in warm weer wilt gaan hardlopen.

Wat voor weer het ook is, je wilt gewoon lekker naar buiten gaan om een rondje te hardlopen. Denk er wel goed aan dat het weer invloed heeft op je materiaal, je route en de duur van je run. Om toch aan je wekelijkse kilometers te komen, hebben we een aantal tips voor je als je in hoge temperaturen gaat hardlopen. 

Blijf gehydrateerd
Hardlopen in warm weer zorgt ervoor dat je sneller uitdroogt dan normaal. Het is ontzettend belangrijk om je lichaam de vloeistoffen te geven die het nodig heeft om veilig en comfortabel te blijven functioneren. Drink voor, na en tijdens het hardlopen water en vergeet ook niet om elektrolyten aan te vullen. Als je niet gewend bent om water mee te nemen tijdens kortere runs, probeer dan eens een waterflesje dat je in je hand kunt houden of een rugzakje voor een waterzak. Het is altijd beter om water bij je te hebben en het niet nodig te hebben, dan om het risico te lopen dat je water nodig hebt en je niks bij je hebt. 

Kies het juiste moment van de dag
Vermijd om tijdens het warmste gedeelte van de dag te gaan rennen en ga liever heel vroeg op de dag, als de temperatuur nog lekker aangenaam is. Heb je altijd een ochtendmens willen zijn? Dit is een goede manier om jezelf te motiveren om een nieuwe routine te ontwikkelen. In deze blog lees je meer over de voordelen van hardlopen in de ochtend. Wil je geen slaap inleveren voor koelere temperaturen? Geniet dan van de schemering en ga hardlopen als de temperatuur weer begint te dalen. 

Bescherm je huid
Draag een lichtgewicht, ademende pet om zweet af te voeren en je gezicht tegen UV straling te beschermen. Gebruik zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger tijdens elke run. Hiermee verklein je niet alleen het risico op huidaandoeningen, maar ga je ook verbranden tegen. 

Wijzig je route
Ga op zoek naar schaduw als je in warm weer rent. Het is een goed moment om een aantal lokale trails te verkennen om te profiteren van de schaduw van bomen. Heb je geen toegang tot trails of wil je liever niet alleen op pad gaan? Verken dan buurten met voldoende bomen in je eigen omgeving. Een nieuwe route stimuleert je hersenen en kan de perfecte strategie zijn om comfortabeler te lopen bij warm weer.

Draag de juiste kleding
Kies voor kleding die lichtgewicht is, ventileert en zweet afvoert. Vermijd katoen en kies synthetische materialen die voor sportief gebruik geschikt zijn. Onthoud dat je voeten in de zomer meer kunnen zweten, waardoor je meer kans hebt op blaren, ontstaan door wrijving. Ideaal voor hardlopen bij warm weer is de Run Lightweight No-Show. De ultradunne demping, aparte tenen, COOLMAX vezels en no-show hoogte maken dit model perfect voor een hardlooprondje in de zomer. 

Luister naar je lichaam
Met het veranderen van de seizoenen, veranderen ook je persoonlijke behoeftes. Luister goed naar je lichaam en accepteer dat je in warm weer misschien wat langzamer moet gaan. Sta jezelf ook toe om tijdens het rennen wandelpauzes te nemen en weet wanneer je moet stoppen. Misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn zijn tekenen van uitputting door hitte. 

Als je overmatig zweet tijdens het hardlopen in de zomer, moet je je elektrolyten aanvullen, aangezien hogere temperaturen leiden tot meer zweten en een hoger tempo van elektrolytverlies. Je kunt je herstel ondersteunen met hydratatiesupplementen, sportdranken of ongezoete kokoswater.

Volg onze tips en ontdek wat voor jou het beste werkt, zodat je de hele zomer lang elke dag naar buiten kunt gaan.

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december