Wat is het verschil tussen hardlopen en trailrunning?

Op:

Wij leggen de meeste belangrijke verschillen aan je uit!

Binnen de running community zijn er twee verschillende kampen: hardlopen op de weg en trailrunning. Met diverse overeenkomsten op het gebied van voeding, materiaal en training, zijn er ook grote verschillen tussen races op de weg en trailrunning races. Team Injinji atleet Mike Wardian is een goed voorbeeld van een hardloper die zowel op de weg als op de trails succesvol is.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?
Of het nu gaat om het tempo, het materiaal of het terrein, er zijn diverse verschillen tussen hardlopen op de weg en trailrunning. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rij gezet. 

Tempo
Het is van cruciaal belang om je tempo te kennen tijdens een race op de weg, zodat je kunt inschatten hoe lang het duurt om bepaalde afstanden af te leggen. Tijdens een trailrun is het tempo minder voorspelbaar en wordt het vooral bepaald door het terrein, het weer, de hoogte en de afstand.

Materiaal
Hardlopen op de weg vereist niet zoveel uitrusting, dus hoef je minder spullen mee te nemen. Bij trailrunning moet je vaker drinken, extra kleding, eten en een nooduitrusting meenemen. Hardlopers en trailrunners dragen meestal ook andere sokken. Hardlopers op de weg geven vaak de voorkeur aan no-show en dunnere modellen, terwijl trailrunners doorgaans sokken dragen die speciaal zijn ontworpen voor hardlopen op een oneffen ondergrond. Alle hardloopsokken van Injinji kun je hier vinden. Liever trailrunning sokken? Deze kun je hier vinden.

Afstand en terrein
De meeste langeafstandsraces op de weg zijn marathons of 50 kilometer afstanden, hoewel er nog steeds een aantal old-school ultramarathons op de weg zijn. Wat het terrein betreft zijn races op de weg vaak vlakker en sneller en hebben hardlopers meer controle over alle racefactoren. Trailraces zijn daarentegen meestal langer dan wegraces en zijn vaker complexer vanwege de hoogte, snelle weersveranderingen, navigatie en duisternis. Al deze componenten kunnen grote gevolgen hebben voor de prestaties van een hardloper.

Training en mobiliteit
De manier van trainen is erg vergelijkbaar voor beide soorten hardlopen, maar mobiliteit is cruciaal voor trailrunners. Springen en ontwijken over oneffen terrein vereist een matige tot gevorderde fitheid. Hardlopen op de weg kan eentonig zijn, maar kan dynamischer worden gemaakt door op parkbanken te springen of over stoepranden te rennen. De Trainer modellen van Injinji zijn ideaal voor het oefenen van technieken die racehindernissen simuleren.

Het lichaam
Hardlopen is een zware sport. Zowel hardlopen op de weg als trailrunning kan tot blessures leiden. Alle hardlopers moeten op de hoogte zijn van lichamelijke signalen om blessures te voorkomen. De harde ondergrond bij hardlopen op de weg kan bijdragen aan extra slijtage van het lichaam, terwijl je tijdens trailrunning op een zachtere ondergrond rent. Dit zorgt voor minder belasting van de gewrichten. 

Welke manier van hardlopen is beter?
Volgens Mike is geen van beide disciplines beter dan de andere, omdat ze allebei hun eigen, specifieke genietmomenten en uitdagingen hebben. Mike neemt al sinds 1995 deel aan wegraces. Zijn favoriete race aller tijden is de Boston Marathon. Deze marathon heeft niet alleen een rijke geschiedenis, maar het is ook de race die Mike inspireerde om zijn leven aan hardlopen te wijden. Inmiddels heeft hij deelgenomen aan tientallen weg- en trailraces en kijkt hij, vanwege de community, de schoonheid en het uitdagende karakter, nog steeds uit naar de Hardrock 100 Ultra Trail Race in Silverton, Colorado. Mike geeft de voorkeur aan de Crew modellen van Injinji en houdt zowel van de Trail als de Liner sokken voor races en trainingen. 

Of Mike nu door Amerika rent of deelneemt aan de Hardrock 100, zijn liefde voor hardlopen zal hem blijven inspireren. Nu je de verschillen kent tussen hardlopen op de weg en trailrunning, wat denk je dat je het leukst vindt? 





Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december